Vilken är din karriärstil?

Vilken är din karriärstil?

Visste du att det finns olika karriärstilar. Många tror att karriär handlar om att klättra i hierarkierna, att få högre lön eller en tjusigare titel. Det är inte sant. Det finns många olika vägar att utvecklas på.

En viss karriärstil kan vara lämplig under småbarnsåren och en annan passar bättre när barnen flyttat hemifrån. Vilken karriärstil passar dig bäst?

Stegen

Det här är den karriärstil som de flesta tänker på när de pratar om karriär och karriärmöjligheter. Den handlar om att utvecklas uppåt i en klassisk hierarki, t.ex. genom att ta en roll som gruppchef, för att sedan gå vidare som enhetschef eller avdelningschef. Tycker du att det är viktig att ta ett större och större ledarskap, klättra i hierarkierna, utveckla lönenivån samt få både större ansvar och förmåner – då passar nog den här karriärstilen dig.

Drivkrafter: Exempel på saker som är viktiga för denna karriärstil är ansvar, ledarskap, titel, lön och förmåner.

Karriärtips: Sök dig till företag eller organisationer där det finns tydliga och mätbara mål. Gör du bra ifrån dig finns goda förutsättningar att kunna klättra. Men var försiktig, hierarkiska organisationer som attraherar klassiska ”karriärister” kan vara tuffa arbetsplatser där många slåss om att klättra. Vassa armbågar, driv och förmågan att leverera på mål- och delmål är viktigt för den som vill vara en karriärist.

Breddningen

Det här karriärstilen är den vanligaste. Att vara en ”breddare” handlar om att utvecklas i lagom takt, att få bli bra på ett visst område för att sedan ta ansvar för ett projekt eller ett arbetslag. Det är tyvärr lätt hänt att det missuppfattas av omgivningen och att kollegorna tror att man är en förvaltare. Är du en ”breddare” så är det extra viktigt att du har en bra chef som coachar dig att våga ta nya utmaningar.

Drivkrafter: Exempel på saker som är viktiga för denna karriärstil är utveckling, kontroll och trygghet.

Karriärtips: Var tydlig mot din chef att du gärna vill utvecklas, men att du tar nya ansvarsområden i lagom takt. Det kan vara klokt att ha utvecklingssamtal oftare än normalt för att säkerställa att du inte ramlar in i en förvaltarroll där du inte får utvecklas alls.

Fördjupningen

Denna karriärstil passar specialister och forskare. En ”fördjupare” uppskattar att få öka sin kompetens inom ett specifikt område och bli extremt duktiga. De är ofta mycket uppskattade i sin organisation.

Drivkrafter: Exempel på saker som är viktiga för en klassisk ”specialist” är möjligheten att fördjupa sig inom ett specifikt område och att umgås med andra specialister inom samma område.

Karriärtips: Sök dig till företag eller organisationer där det finns möjlighet att fördjupa din kompetens inom ditt favoritområde. Var tydlig med vad din passion är och ramla inte in i fällan att bli en chef om du inte vill det.

Hoppjerkan

Förr i tiden var ”hoppjerkan” en märklig företeelse – det var en merit att ha jobbat hos en arbetsgivare hela livet. Synen på detta har de senaste åren förändrats kraftigt. En ”hoppjerka” är av naturen väldigt nyfiken, gillar förändringar och blir lätt uttråkad av rutinmässiga uppgifter. Den som har denna karriärstil kan ha ett cv som innehåller märkliga hopp från olika branscher, yrkesroller eller uppdrag och har därför ofta en helt unik profil och erfarenhet.

Drivkrafter: Exempel på saker som är viktiga för en klassisk ”hoppjerka” är nyfikenhet på nya roller, branscher och uppdrag.

Karriärtips: Många arbetsgivare kan bli rädda eller skeptiska till ”hoppjerkans” cv. Men dina erfarenheter är en tillgång. Var tydlig med att du gillar nya utmaningar, du kanske inte behöver byta arbetsgivare eller bransch för att få stimulans.

 

Share this Post