Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson: ”Jag älskar att ha makt!”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson: ”Jag älskar att ha makt!”

Jag brinner för mitt jobb varje dag och älskar att ha makt och ansvar
– arbetsmarknadsminister Ylva Johansson

Kvinnor och makt är fortfarande ett tabubelagt område. Det är synd för kvinnor är ofta duktiga i chefs- eller ledarposition. Flickor drillas hårt i social kompetens, empati och att ha stora öron. Det börjar ofta redan i skolan där ”duktiga flickor” förväntas vara projektledare för grupparbetet eller festfixaren för klassfesten.

Att se till så att de struliga eleverna har koll på läxorna eller att hjälpa läraren att få håller tyst i klassrummet tillhör några av de uppgifter som ”duktiga flickor” brukar få hantera – förutom att sköta sitt eget skolarbete förstås.

Empati och team-känsla är något som kvinnor tränas hårt i och som det finns gott om forskning kring.

Kanske är det just därför som makt är svårt för många kvinnor. Den som har mycket makt måste också kunna ta konflikter eller att skilja ut sig från gruppen. Att kombinera makt med empati är inte alltid så enkelt.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är en kvinna som haft mycket makt i olika omgångar. I podden berättar hon om hur kärleken till den dåvarande finansministern Erik Åsbrink gjorde att statsminister Göran Persson petade henne från regeringen. Många hade säkert gett upp den politiska karriären efter ett sådant bakslag, men Ylva Johansson kom tillbaka. Hon är tydlig med att hon gillar makt och hon berättar också varför.

Makt betyder olika saker för olika personer. För Ylva Johansson betyder makt att kunna påverka Sveriges lagar och regler. För andra kan makt innebära möjligheten att styra över sin arbetsdag eller sin privatekonomi.

Sätt dig med papper och penna. Svara på följande frågor

  1. Vad är makt för dig?
  2. Är det positivt eller negativt laddat?
  3. Har du varit i någon situation där du haft mycket makt? Vad var det för situation?
  4. Hur kändes det att ha makt? Var det positivt eller negativt?
  5. Finns det något du kan lära dig av den situationen?

Foto: Kristian Pohl/RegeringskanslietLyssna även på Maria Mattsson Mähls analys och genomgång av Ylva Johanssons podd.

Share this Post