Må bra på jobbet

Må bra på jobbet

Många tror att lönen är det viktigaste för hur man trivs på jobbet, men ofta är det helt andra faktorer som avgör. Arbetskamrater, meningsfulla arbetsuppgifter och en  uppmuntrande chef är för många betydligt viktigare än en hög lön.  

Livet är en helhet. Under vissa perioder i livet vill man kunna styra sin tid medan under andra är det mer prioriterat att tjäna mycket pengar. Många glömmer att det går att göra aktiva val.

Du bestämmer själv vad som är viktigt i ditt liv!

Anna 23 år vill åka jorden runt

Anna drömmer om att studera till veterinär men först vill hon resa jorden runt. Hon har tre olika timanställningar hos tre olika arbetsgivare och arbetar 60-70 timmar varje vecka för att spara ihop så mycket pengar som möjligt. Anna har upptäckt att kollektivavtalet ger henne mest lön om hon jobbar obekväm arbetstid därför ser hon till att schemalägga sig på kvällar och helger.

– Jag har inga problem med att jobba mycket just nu. Jag har ett tydligt mål och vill ut och resa ett år. Då kommer jag ju få ledigt. Det här passar mig just nu, men skulle jag ha pojkvän eller barn hade jag aldrig velat jobba så här mycket.

Margareta och Anders vill ha tid till barnen

Margareta och Anders har tre barn i spannet 4 och 8 år. De vill tillbringa så mycket tid som möjligt med barnen. Både Margareta och Anders är förskollärare och har valt att arbeta 50%, vilket gör att de kan dela på en tjänst. De har en arbetsgivare som uppskattar upplägget och ser fördelar med att de kan styra vem som tar vilka timmar på jobbet.

– Vi valde läraryrket för att vi tycker om att umgås med barn. Det skulle kännas onaturligt att inte spendera mycket tid med våra egna barn nu när de är i en ålder då det händer mycket. Vi har anpassat våra kostnader för att kunna leva på det här sättet.

Karim 29 år vill bli vd

Karim har precis studerat klart civilingenjörsprogrammet och drömmer om att bli vd för ett börsnoterat bolag. Han inser utmaningen, och är beredd att satsa allt för att nå sitt mål. Först och främst vill han lära sig så mycket som möjligt, därför har han valt en arbetsgivare som han tror kan ge honom den bästa plattformen för nästa steg.

– Jag hade flera jobbmöjligheter, men jag tror att den här arbetsgivaren kommer att ge mig bäst förutsättningar för nästa steg. Lönen hade säkert kunnat vara bättre om jag valt en annan arbetsgivare, men här kommer jag att kunna få värdefulla kunskaper till exempel ekonomi, marknad och IT. Att få helikopterperspektivet är värdefullt eftersom jag på sikt vill bli företagsledare.

Share this Post