GRIT – Nyckeln till framgång

GRIT – Nyckeln till framgång

Hur kommer det sig att Zlatan blivit en världens bästa fotbollsspelare? Det är knappast stödet från fotbollstokiga föräldrar eller att han fick bästa möjliga träning som barn. Troligen har han massor av ”Grit”.

Grit är ett karaktärsdrag som kombinerar uthållighet, inre driv och förmåga att inte ge upp vid motgångar. Det har visat sig vara en avgörande faktor för att nå framgång både i skolan och i yrkeslivet. Forskaren Angela Lee Duckworth blev fascinerad av varför vissa människor lyckades mot alla odds och hon har kommit fram till att ”grit”, som hon kallar det, är viktigare än talang och andra förutsättningar.

Men vad det då? Förr i tiden talade man om att någon hade ”ett jävla anamma”, i Finland pratar man om ”sisu” och inom idrottens värld skulle man troligen säga ”vinnarskalle”. Kort och gott handlar det om förmågan att resa sig upp trots att man blir nedslagen och hitta kraft när orken är slut.

Grit kan utvecklas och förstärkas, både av oss själva och genom stöd från föräldrar, lärare, chefer eller vänner. Det handlar om att hitta sin passion i livet, ringa in sitt personliga skäl till att fortsätta framåt, aldrig sluta öva och att se varje misslyckande som ett tillfälle att lära.

Här kommer några tips på vad du kan göra för att träna upp din ”grit”:

  • Gör saker som du älskar och brinner för
  • När du känner dig sliten – fundera på varför du tycker det du gör är roligt eller viktigt.
  • När du möter motgångar – fundera på vad du kan lära dig av situationen.

I Kina finns ett talspråk som lyder ”Drakar lyfter i motvind.” Det är uttrycket är ett bra exempel på hur man ska se på sin motgångar om man vill stärka sin grit.

Varför är vissa personer mer framgångsrika jämfört med andra?

Genom det här enkla test  kan du få en indikation om du har den talang som krävs för att bli framgångsrik
– Gör Grit testet här

Share this Post