Funderar du på att studera?

Funderar du på att studera?

Att komplettera ditt CV med en utbildning behöver inte vara ett stort steg. Det finns gott om utbildningar som går att kombinera med ett arbete.

På de flesta högskolor och universitet finns distanskurser där du kan läsa hel-, del- eller kvartstid. Att studera på högskola eller universitet ger tyngd till ditt cv, men många drar sig för att ta steget. Framförallt kan det vara svårt att börja studera om man vant sig vid att få lön den 25:e varje månad. Att studera på högskola eller universitet är avgiftsfritt i Sverige, men däremot behöver många jobba eller ta studiemedel för att finansiera sin privatsituation.

Den kommun där du bor erbjuder kommunal vuxenutbildning där du som invånare kan studera gymnasiala kärnämnen eller yrkesutbildningar. Att studera på Komvux är också avgiftsfritt, men på samma sätt som för universitetsstudier behöver många jobba eller ta studiemedel för att finansiera sin privatsituation. Vill du veta mer om vilka möjligheter som finns för dig där du bor så gå in på din kommuns hemsida och sök på utbildning eller boka ett möte med kommunens studie- och yrkesvägledare.

Yrkeshögskola är en utbildningsform där arbetsgivarnas rekryteringsbehov styr upplägg och innehåll. YH-utbildningar har blivit populärt för många eftersom stor andel av utbildningen är arbetsplatsförlagd och många elever kan kombinera sina studier med arbetslivserfarenhet. Vill du veta mer om YH-utbildningar kan du gå in på www.myh.se

Studieförbunden erbjuder ofta kvälls- eller helgkurser i allt från körsång och kampsport till hantverk eller språk. Kostnaden för utbildningen betalar du själv, men den är oftast kraftigt subventionerad. Du kan också själv starta kamratcirklar inom ett område där det saknas utbildningar.

Share this Post